Kek Lobak Merah
Bahan-bahan ( 9 inch )
- Bahagian Kek
- 1 1/4 cup minyak jagung
- 4 biji telur gred B
- 120 gm gula castor
- 120 gm gula perang
- 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
- 250 gm tepung gandum
- 1 tsp baking soda
- 1/4 tsp garam
- 1/4 serbuk kulit kayu manis
- 1 1/2 cup carrot yg telah disagat
- 1 cup golden raisin (kalau ganti buah masam2 pn boleh e.g prune, nenas kiub - ditoskan airnya)
- 1 tbs susu pekat (utk moist - kalau xnak xpe)
- Cream Cheese Frosting
- 120gm gula icing
- 250gm cream cheese
- 120gm unsalted butter
Cara-cara
- Pukul telur dan gula hingga kembang. masukkan minyak, sebatikan.
- kemudian, masukkah bhn2 kering yg telah diayak (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.
- akhir sekali, masukkan carrot, raisins. gaul sebati.
- masukkan dlm loyang 9 inci yg telah di alas kertas minyak. bakar selama 45 minit pada suhu 180C. guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar.
- cream cheese frosting masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, dan butter ke dalam food processor (FP). guna blender pn ok. blend kan semua, dan sapukan di atas kek.
- utk lebih sedap, chill kan semalaman.
No comments:
Post a Comment