Bahan-bahan
- Beberapa keping instant lasagna-rendamkan sehingga agak lembut
- 1 botol sos spaghetti (kimball)
- 500gm daging cincang(jenama Ramly)
- 1 tin cendawan butang-hiris
- 1 labu bawang besar-potong dadu
- 3 ulas bawang putih-cincang halus
- Serbuk lada hitam
- 2 helai daun bay
- Minyak & sedikit garam
Bahan white sauce:
- 1/2 cawan air
- 2 cawan susu segar(low fat etc)
- 1/2 cawan butter
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu/kecil oregano
- 150gm Mozzarella / cheddar
Cara-cara
- Tumiskan kedua2 jenis bawang sehingga naik bau.Masukkan daging separuh masak & masukkan serbuk lada hitam.
- Masukkan sos pasta dan 1/2 botol air.Masukkan juga sedikit garam.
- Masukkan cendawan, salery& daun bay.Tggu seketika boleh lah ditutup api.
- Cara masak white sauce:
- Panaskan butter,masukkan oregano,masukkan tepung gandum & kacau sebati.
- Masukkan fresh milk & cheese. Kacau sehingga pekat. Tutup api.
- Sediakan loyang segiempat.Masukkan adunan daging .Kemudian lapiskan dgn kepingan lasagna yg direndam tadi.Kemudian lapiskan dgn adunan white sauce.Ulang sekali lagi langkah tersebut sehingga akhirnya..taburkan cheese diatas sekali.
No comments:
Post a Comment