Sunday, December 18, 2011

Lasagna Daging



Bahan-bahan

  • Beberapa keping instant lasagna-rendamkan sehingga agak lembut
  • 1 botol sos spaghetti (kimball)
  • 500gm daging cincang(jenama Ramly)
  • 1 tin cendawan butang-hiris
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • 3 ulas bawang putih-cincang halus
  • Serbuk lada hitam
  • 2 helai daun bay
  • Minyak & sedikit garam
Bahan white sauce:
  • 1/2 cawan air
  • 2 cawan susu segar(low fat etc)
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu/kecil oregano
  • 150gm Mozzarella / cheddar

Cara-cara

  1. Tumiskan kedua2 jenis bawang sehingga naik bau.Masukkan daging separuh masak & masukkan serbuk lada hitam.
  2. Masukkan sos pasta dan 1/2 botol air.Masukkan juga sedikit garam.
  3. Masukkan cendawan, salery& daun bay.Tggu seketika boleh lah ditutup api.
  4. Cara masak white sauce:
  5. Panaskan butter,masukkan oregano,masukkan tepung gandum & kacau sebati.
  6. Masukkan fresh milk & cheese. Kacau sehingga pekat. Tutup api.
  7. Sediakan loyang segiempat.Masukkan adunan daging .Kemudian lapiskan dgn kepingan lasagna yg direndam tadi.Kemudian lapiskan dgn adunan white sauce.Ulang sekali lagi langkah tersebut sehingga akhirnya..taburkan cheese diatas sekali.
Bakar lasagna dlm ketuhar selama 30min dgn suhu 180 drjah celcius.

No comments:

Post a Comment