Friday, March 16, 2012

Kek Red Velvet


Bahan- bahan:
A : 250gm tepung Superfine
      1 sudu teh baking powder
      2 sudu teh serbuk koko 
     (semua diatas diayak)
115gm marjerin / butter
150gm gula kastor / halus
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur A
(Buttermilk)
240ml susu cair / susu segar
1 sudu teh cuka
1 sudu besar pewarna merah
(cara – campurkan susu & cuka, biarkan
selama 10 min, kemudian masukkan pewarna merah) 
Tambahan :
1 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat 
(campurkan hingga habis buih)
Cara :
Pukul  butter dan gula sampai sebati, masukkan telur satu persatu. Sebatikan...
Masukkan tepung (A) berselangselikan dengan buttermilk...kacau rata.
Masukkan bahan tambahan, kacau rata lagi. Tuangkan ke dalam loyang (size 8in) yang telah digris dan dialas kertas minyak

Bakar : suhu 180C selama 35 - 40 min. 
 
Bahan-bahan Toping
360gm cream cheese
70gm marjerin / butter
200gm gula icing (diayak)
 

No comments:

Post a Comment