Monday, October 31, 2011

Masak Lemak Jantung Pisang


Bahan-bahan

  • 1 biji jantung pisang besar
  • 1 biji kelapa diperah santan (ambil dua satu santan kemancar & pati santan)
  • 5 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • segengam ikan bilis
  • seketul kunyit hidup
  • sebatang serai & secarik daun kunyit
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Jantung pisang disiang dan ambil bahagian dalamnya sahaja dan diracik halus. Rendam dalam air agar tidak lebam. Dibersihkan dan tos.
  2. Cili kering ditumbuk lumat dan masukkan kunyit hidup, tumbuk lagi. Masukkan bawang besar serta ikan bilis dtumbuk, kemudian serai dititik dalam lesung batu.
  3. Bahan tumbuk tadi dimasukkan dalam periuk serta jantung pisang dan santan cair. Jerang di atas api sambil dikacau.
  4. Hampir mendidih, bolehlah masukkan santan pekat, daun kunyit , garam dan kacau supaya tidak berketul.
  5. Siap dihidangkan dengan nasi panas-panas...sedap... 

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment