Wednesday, October 19, 2011

Masak Lemak Pucuk Ubi



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi
1 camca besar penuh ikan bilis (rendam, tos dan tumbuk halus)
1 liter santan cair
300 ml pati santan
1 biji cili merah, hiris
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
1.    Pucuk ubi diasingkan dari tangkainya, cuci dan celur sekejap, toskan, biar sejuk dan hiris kasar. Ketepikan.
2.    Dalam periuk, masukkan pucuk ubi, ikan bilis tumbuk, hirisan bawang besar dan bawang putih, kacau rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih. Masukkan pati santan, kacau rata.
3.    Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Bila daun lembut, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, sambal belacan dan ikan goreng/ikan masin..
 

No comments:

Post a Comment